İlk kez klima satın alıyorsanız biraz kafanız karışabilir. Isı enerjisini iç ortamlardan dışarıya taşımak için soğutucu kullanan farklı klima tipleri vardır. Aynı amaç için su kullanan, genel olarak soğutucu olarak adlandırılan başka türler de vardır.
Birçok ekipman türü gibi, klima genellikle konut, ev, ticari, ofis ve endüstriyel gibi farklı kullanıcılara uygunluğu ile tanımlanan gruplara ayrılır. Bu gruplandırmalar genellikle klimanın işlevini yerine ünitelerin boyutunu, kapasitesini ve sağlamlığını gösterir. Kaba bir kılavuz olarak aşağıdaki tablo, bu genel gruplara yönelik tipik kapasite aralıklarını göstermektedir.
Klima – Kullanıcı tipi | BTU’da Soğutma Kapasitesi | KW cinsinden Soğutma Kapasitesi |
Konut / ev, | 6000 – 20000 | 1.76 – 5.8 |
ticari ofis | 12000 – 50000 | 3.5 – 14.65 |
Sanayi | 30000 – | 8.79 – |
Klima Tipleri
Klimalar üç ana gruptan birine girer; bunlar ya monobloktur, yani bir bloktan oluşan birimlerdir yani içeride bir eleman ve bina dışında ayrı ama bağlantılı bir elemanı olan bölünmüş sistemlerdir ya da tek bir dış mekan elemanı iki veya daha fazla bağlantılı iç eleman vardır.
Monoblok Klimalar
Bir klimanın çalışması temel olarak soğutucu akışkanın bir ısıyı topladığı bir dizi sargının etrafında ısı yaydığı ikinci bir sargı setine döner. Monoblok klimalarda iki bobin seti aynı gövde kabuğunda birleştirilir. Üniteler binanın içine yerleştirilmek üzere tasarlanmıştır, ancak ısıtılan havanın dışarıya dağılabilmesi için dışarıya bağlantılı bir hava borusu vardır.
Taşınabilir Klimalar
Bu klima üniteleri özel montaj gerektirmez, ancak duvardaki bir pencereden veya delikten yönlendirilen esnek bir hava borusu ile birlikte gelir. Genellikle hava borusunun çapı yaklaşık 5″ ve borular yaklaşık 2-3 m uzunluğundadır. Klima kullanım sırasında bu borudan sıcak hava deşarj olur.
Kompresör, bölünmüş üniteler yerine ünitenin içinde bulunduğundan, mobil monoblok klimalar oldukça gürültülü ve sınırlı kapasite dezavantajına sahiptir. Öte yandan kurulum gerektirmezler ve satın almak nispeten ucuzdur. Piyasada çok sayıda mobil klima olmasına rağmen, büyük çoğunluğu 9000 veya 12000 btu olan küçük birimlerdir.
Zemine Monte Klimalar
Zemine monte edilmiş monoblok klimalar, bir depolama ısıtıcısı gibi duvara monte edilir ve tipik olarak depolama ısıtıcılarına benzer bir görünüm ve boyuttadır. Bu tip klimalar genellikle bir ısı pompası tesisine sahiptir, böylece soğuk aylarda çok uygun maliyetli ısıtma sağlar. Bu klimalar tipik olarak doğrudan ünitenin arkasından, duvardan geçen ve uçların genellikle küçük panjurlarla kapatıldığı 2 hava borusuna sahiptir.
Duvara monte klimalar
Duvara monte klima, duvara yüksek bir şekilde bağlanır ve iki hava borusu arkadan doğrudan duvarın içinden geçirilir. Bu klimaların dezavantajı, kondenser duvar montaj ünitesinin içinde bulunduğundan, duvara monte ünite ile karşılaştırıldığında derinlemesine biraz daha büyük olmalarıdır. Genellikle bir ısı pompasına sahiptirler, böylece hava kışın ısıtılabilir ve yaz aylarında soğutulabilir.
Spot Soğutucu Klimalar
Bu büyük mobi klimalar ile spot soğutma sağlanabilir. Ağır bir şekilde inşa edilmiş, güçlü ve geçici soğutma sağlamak için gemilere, teknelere ve uçaklara kurulacak şekilde tasarlanmıştır. Spot soğutucular endüstriyel proseslere soğuk hava sağlamak için de kullanılabilir.
Bu klimaların çoğu, soğuk havanın tam olarak gerektiği yere birkaç kanal yoluyla soğuk hava iletme kapasitesine sahiptir. Tipik olarak bu ünitelerin önüne takılan burun boruları serttir ancak ayarlanabilir, böylece soğuk hava akışı önceden belirlenmiş bir noktaya yönlendirilebilir.
Pencere klimalar
Ülkemizde olduğu gibi akdeniz ülkelerinde ve Orta Doğu’da daireler, evler, ofisler ve kabinlerde neredeyse en çok bu tip klimalar kullanılır. Pencere klimalarının ana dezavantajları gürültü ve montaj gerekliliğidir.
Pencere klimaları duvar kliması olarak bilinir. Genellikle kalın bir duvara monte edilemezler, çünkü ek duvar derinliği ünitelerin yan hava deliklerinden hava akışını engeller.
Split Klima
Bölünmüş olarak tanımlanabilecek bir dizi klima tipi vardır. Split klimalar, bir elektrik kablosu ile bağlanan, soğutucunun iç ve dış bileşenlerden aktığı iki bakır borudan oluşur. Klimanın kompresörü, yani en gürültülü ve en hantal kısmı dışarıdayken, iç bileşen çok daha hafif ve daha sessizdir.
Modern split klima sistemleri uzaktan kumanda ile donatılmıştır ve genellikle kış aylarında ısıtma için bir ısı pompasına sahiptir. Gelişmiş kontrollerin ve bir ısı pompasının kombinasyonu modern split klima sistemleri tarafından etkin bir şekilde iklim kontrolü yapılabileceği anlamına gelir.
Çoğu split klima sisteminde artık bir dizi kontrol modu ve zamanlayıcı bulunmaktadır, böylece ünitenin çalışması önemli ölçüde ayrıntılı olarak önceden programlanabilir.
Deşarj panjurlarının yönü ve dönüş hareketi ayarlanabilir. İç bileşenin üzerinde büyük partiküller ve aynı zamanda çoğunlukla ince filtreler ve hava arıtma ekipmanı vardır.
Duvar Tipi Klima
Duvara monte split klimalar çeşitli stiller, kapasiteler ve işlevsellik seviyeleri sunar. Üniteler, klima ile birlikte verilen hızlı bağlantı borularının bulunmadığı yerlerde uygundur. Duvar ünitesinin ve dış kondenserin montajı binaya göre yapılır.