Klimanın İlginç Tarihi

klimanın tarihi

Klimanın icadı beklenmedik gelişmelere yol açmıştır. Buluş bir zamanlar şüphecilikle karşılandı, ancak daha sonraları yaşamın vazgeçilmez cihazlarından biri haline geldi.

Başlangıçta endüstriyel üretkenliği artırmak için bir araç olarak tasarlanan klima teknolojisi evlerde ve araçlarda neredeyse bir zorunluluk.

Klimalar yaşamlarımızı, insanların sıcak aylarda çok daha normal bir yaşam sürdürebilecekleri ölçüde şekillendirdi.

Bugün, Bursa’daki evlerinin tahminimizce yüzde 50’inde klima var, ancak ilk üretilen klimaların, soğutma cihazlarının mühendisleri insan konforuyla pek ilgilenmiyordu.

25 yaşındaki mühendisi Willis Carrier , yazıcının etrafındaki nemi azaltmak için ilkel bir soğutma sistemi oluşturdu. Soğuk suyla dolu buhar bobinleri üzerine hava üflemek için endüstriyel bir fan kullandı. Aşırı nem daha sonra bobinler üzerinde yoğunlaşacak ve soğuk hava üretecekti.

Mühendis sadece önündeki sorunu çözmekle kalmadı, bulduğu çözümün ürettiği soğuk hava insanları rahatlattı.

Carrier bile ilk buluşunun nemi kontrol etmenin en etkili yolu olmadığını ve teknolojisini geliştirmeye devam etmesi gerektiğini biliyordu. 1922’de Carrier, modern klimanın öncüsü olan daha güvenli, daha küçük ve daha güçlü Santrifüj Soğutma Kompresörü yarattı. Smithsonian Ulusal Amerikan Tarihi Müzesi’nde, 1922’ye tarihlenen ilk pratik santrifüj soğutma kompresörlerinden biri Carrier’ın başarısının tarihi olarak tanınmaktadır.

Uzmanlar, Carrier’ı modern soğutma teknolojisinin babası olarak kabul etmenin, soğutmayı kullanan diğer mucitlerin yıllarca süren çabalarını göz ardı edeceğine dikkat çekiyorlar. Carrier daha doğmadan çok önce, Glasgow Üniversitesi profesörü William Cullen sıvıları vakumda buharlaştırdı ve böylece 1748 gibi erken bir zamanda soğutma teknolojisi bulmuştu.

Bundan 100 yıl sonra, John Gorrie, havayı soğutmak için küçük bir buhar motoru kullandı, böylece tropikal hastalıklardan muzdarip hastaları daha rahat ettirdi. Gorrie icatına buz makinesi adını verdi. Serinlik üretebilen yeni makineler Sanayi Devrimi sırasında heyecan verici bir teklif gibi görünüyordu, ancak Gorrie’nin buluşunu patentleme ve popülerleştirme çabaları engellendi. Güney’e buz sevkiyatı yapan şirketler karşı lobi yaptılar.

Soğutma sistemi tamamen farklı bir fikirdi. Peter Liebhold kişinin çevresini kontrol etme çabalarının da ahlaki sorular getirdiğini söyledi.

Ulusal Amerikan Tarihi Müzesi’ndeki iş ve sanayi bölümünün küratörü Liebhold, “Çevreyi kontrol etmeye çalışmanın Tanrı’nın isteğine aykırı olduğunu söylemişti.

Ancak klima yavaş yavaş kabul görüyordu ve Carrier yoluna devam ediyordu. Belki dünya sadece sıcaktı ve rahatlamaya istiyordu, ancak genç, karizmatik mühendis soğutma endüstrisi için bir evangelist olarak başarılı oldu.

Basile, 1900’lü yılların başlarında yeni makine ve teknoloji patlamasıyla sarsıldığı birçok Amerikalıdan farklı olarak, Carrier’ın yeni ortaya çıkan bilim ve mekaniğe güvenmeye istekli yeni bir mühendislik mezunu olduğunu kanıtladı ve iş dünyası hazırdı.

Üreticiler, değişen hava koşullarının ürünlerini nasıl tehdit ettiğinin farkındaydı ve Carrier’ın soğutma cihazları daha fazla ilgi görmeye başladı.

Klima sanayi sektörünü etkilemeye başlarken, halka ilk klimalarla tanıştıran filmler yapıldı.

Carrier’ın tasarladığı santrifüj kompresör klima, sinema salonlarının soğutulmasını neredeyse zorunluluk haline getirdi. 1920’lerde sinema salonları için soğutma makineleri yapan birkaç katılımcı vardı ve bu bir devrimdi.

Bugün, merkezi klima veya dış üniteli klima sayısı diğer ev cihazlarından geri kalmaz. Klimanın hızlı bir şekilde çoğalması ve kamusal alanlardan özel konutlara taşınması 20. yüzyılın ortalarına denk gelir.

Günümüzde ise klima teknolojilerinin ne kadar geliştiğini görmek zor değil. Bazı insanlar klima soğuğundan hoşlanmasa da sıcak bir yaz gününde serin bir odada uyumaya kim itiraz edebilir?

Bir yanıt yazın